Nursing: stageweek 2 - een langzame start
NURSINGWEEK maandag 15/02 tot vrijdag 19/02
Stage Hospital Materno Infantil (Joliene)
Als ik deze week eens op een rij zet, moet ik zeggen dat het eigenlijk op nursing-vlak behoorlijk uitdagingloos was: dag in, dag uit deed ik praktisch dezelfde taken:
- Helpen bij het wassen van de kinderen
- Bedjes opmaken
- Pampers verversen
- T° rectaal nemen
- SaO2 sensoren om de voetjes van de kinderen doen
- Puffs geven via aerochambers
- Flesje geven
- Kindjes troosten en/of entertainen
Maw: vooral basistaakjes en eerder VPKzorgen op niveau van een beginnende 2de jaar student VPK. Bij de meer specifieke VPKtaken keek ik meestal gewoon toe... Mijn dag hing eigenlijk vooral af van de verantwoordelijke VPK. De ene gaf veel uitleg en betrok me bij de zorgen en liet me ook zaken zelf doen. De andere aspireerde de kinderen zelf, was medicatie IV aan het toedienen terwijl ik niet eens gezien had dat ze het opgetrokken had, doorbladerde de mappen op haar eentje,... Nu, daar kon ik op zich weinig aan veranderen. De tijd waarin ik niets te doen had, hield ik mij bezig met het verdiepen in de Spaanse taal: elk woord die ook maar in me opkwam schreef ik in mijn notitieboekje om dan 's avonds op te zoeken. Jaja, op dit vlak komt de op en top strever/perfectioniste weer in me op: elke avond heb ik woorden opgezocht, geordend in mijn schrift en opgeschreven. Het is gewoon ECHT nodig dat ik deze verdomd moeilijke taal onder de knie krijg! Ik kan nu wel al mijn plan trekken waar nodig, maar ik wil kunnen PRATEN MET de mensen en daar niet ‘gelijk nen plant' toe te kijken!
Deze week vat ik samen als: ‘werken aant stad' > kijken hoe anderen werken... met als extra uitdaging te ontcijferen wat er allemaal verteld wordt :p
Maar leidt nu niet af dat ik het niet goed vind zo: misschien is het beter om alles een weekje tot me te laten doordringen. In België had ik nu al door hoe de dienst ongeveer werkte en kon ik zelfstandig aan het werk, maar hier zit dat nu eenmaal anders gezien de taal een groot obstakel vormt om me in een sneltempo professioneel te ontwikkelen. Volgende week probeer ik meer initiatief te nemen, gezien ik dan al meer weet wat er wanneer moet gebeuren.
Dan verder: wat het personeel betreft, moet ik toch even melden ze hier SUPER vriendelijk zijn en heel veel geduld hebben met een dutske gelijk te kik ;) Een ander kenmerk is dat ze streven om je zoveel mogelijk eten en drinken aan te bieden gedurende de pauze: quiere un cafe? Quiere bizcochos? Quiere yogur? Quiere una tarta?
Als ik alles zou eten dat ze me aanbieden zou ik terug kunnen drijven naar België en aanspoelen als moddervette walvis... Geen strak plan lijkt me :p
Que mas? Ik heb verder gelet op de hygiëne en de ene persoon vervult deze toch beter dan de andere. Toch blijf ik de hygiëne en steriliteit bizar vinden! Ik zag de VPK deze week een hickmann katheter verzorgen: zonder handschoenen, met steriele kompressen die hun nut volledig verloren gezien hij ze in een bolletje draaide en in zijn vingers nam, de katheter zelf gefixeerd met steristrips die ook met de blote hand werden aangebracht en het geheel werd afgedekt met een kompres (die ondertussen alles behalve steriel was) en een heerlijk onsteriele hepafix erbovenop die trouwens op maat gesneden werd met de schaar die hij uit zijn zakken toverde! Ronduit onsteriel, terwijl wij in België dit als een volledig steriele zorg moeten uitvoeren, ik was toch even van mijn leche!